Чому в пральнях, ванних кімнатах, у лазнях деякі труби, якими постачається вода, покриті капельками, а інші- ні?

Краплі води на трубах - це сконденсована пара.  Краплі води з'являються на холодних трубах, а на теплих і гарячих вони не з`являються. Якщо  у приміщенні висока температура повітря, то у  безпосередній близькості до холодної труби температура повітря практично дорівнює температурі труби. Навіть  вологість повітря у теплому приміщенні нижча за значення густини  насиченої пари, може виявитись вищою за густину насиченої пари при температурі холодної труби.  Ось і випадає роса на трубі - результат конденсації надмірної вологи для температури холодної труби.

Ось погляньте на таблицю

Наприклад ми в сауні. Температура повітря 90 градусів. кидаємо воду на розжарене каміння. Згідно таблиці в один кубометр сухого повітря ми можемо випаровуванням ввіпхнути  (впарити)  424 грами води  у вигляді водяної пари. Це буде насичена пара. Далі, скільки не лий на кам'янку, кількість водяної пари у повітрі не збільшиться.
Якщо у сауні знаходиться труба з холодною водою і температура назовні труби, наприклад 20 градусів, то густина насиченої пари для такої температури, згідно таблиці, становить 17,3 грама на 1 кубометр повітря. А у нас у повітря сауни 424 грами. Ось зайва пара і сконденсується.

Не зрозуміли - запитуйте, потрібна допомога - звертайтеся

Коментарі