За рисунком, де показано провідник зі струмом, що знаходиться в магнітному полі, сформулюйте й розв'яжіть задачу.


Задача: за рисунком визначте напрямок вектора магнітної індукції магнітного поля. Як називається сила, що діє на провідник зі струмом в магнітному полі? Якою формулою визначається модуль цієї сили?

Розв'язання.

На провідник зі струмом в магнітному полі діє сила Ампера. Її модуль визначається формулою:

$F=IBL\sin\alpha$

де $F,\;I,\;B,\;L\;\alpha$ - відповідно сила Ампера, сила струму, магнітна індукція, довжина частини провідника, яка знаходиться  у магнітному полі, кут між провідником і вектором магнітної індукції. 

Напрямок сили Ампера визначається за правилом лівої руки. 

Якщо долоню лівої руки розташувати так, щоб чотири пальці показували напрямок струму, а силові лінії (вектор магнітної індукції) входили в долоню, то відігнутий великий палець покаже напрямок сили Ампера. 

На нашому малюнку зображено хрестик у колі. Коло символізує поперечний переріз провідника, а хрестик показує напрямок струму - виходить від нас перепендикулярно площині  малюнка. Якби замість хрестика була крапка - струм би був направлений на нас. Легко запам'ятати це, ніби ми дивимось на стрілу, яка летить на нас - крапка (гостра частина стріли), або від нас - хрестик (хвіст стріли).  

Розташовуємо долоню лівої руки так, щоб чотири пальці показали напрямок струму, відігнутий великий палець показував би напрямок сили Лоренца, тоді вектор магнітної індукції має входити в долоню. Ось і визначили його напрямок. Покажемо його на рисунку червоною стрілкою . 





 


Коментарі