У воду на однакову глибину занурили три однакові за об'ємом металеві кульки (1-мідна, 2-сталева,3-алюмінієва). Порівняй архімедові сили, що діють на кульки.

F1 < F2 < F3 ;

F1 = F2 = F3.

F2 > F1 > F3 ;

F1 > F2 > F3 ; 

Архімедова сила визначається формулою:

$F=\rho Vg$       (1)

де $F,\;\rho,\;V,\;g$ - відповідно архімедова сила, густина рідини, об'єм зануреної у рідину частини тіла, прискорення земного тяжіння.

Проаналізуємо формулу (1).  Густина рідини $\rho$ у всіх трьох випадках однакова, це густина води. Об'єм теж однаковий згідно умови. Прискорення земного тяжіння теж однакове. 

Таким чином, приходимо до висновку:

$F_1=F_2=F_3$

Коментарі

  1. Але ж густини тіл різні,чи це ніяк не впливає на силу ? Я вважаю,що чим більша густина тіла,тим більша і його сила,тобто варіант 3

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Дякую за запитання. Зверніть увагу, виштовхуючу дію здійснює рідина, а не занурене в рідину тіло. Архімедова (виштовхуюча) сила рідини не залежить від властивостей зануреного у рідину тіла. Ви, можливо, маєте на увазі рівнодійну силу, тобто результат різниці сили тяжіння (униз) і архімедової сили (уверх). Там сила тяжіння буде більша у тіла з більшою густиною речовини, а архімедова буде однакова, бо однаковий об'єм тіл, густина рідини і прискорення земного тяжіння (див формулу 1). Однак, в умові задачі запитують про архімедову силу.

      Видалити

Дописати коментар

Тут можна залишити коментар або звернення