Аварійне резервне освітлення від акумулятора своїми руками.

На прохання шановного В'ячеслава Анатолійовича з  м. Носівка поділюся власним досвідом і думками. 

Необхідне обладнання:

1) Акумулятор автомобільний 12 вольт, ємністю  60-70 ампер годин, пусковий струм значення не має. 

2) Світильники світлодіодні 12 вольт 6-10 Вт або лампочки світлодіодні 12 вольт до 10 ват із цоколем типу Е27, тобто таким, як у звичних Вам лампочках у ваших люстрах, але тоді для таких ламп потрібно купити патрони або вкрутити їх у  настільну лампу. 

3) Запобіжник (номінал = 1,5 – 2 сили струму від акумулятора при всіх включених світильниках). Запобіжник ОБОВ'ЯЗКОВО, бо сила струму короткого замикання акумулятора буде не менше сили пускового струму, а це 500-700 ампер, проводи загоряться, пожежа гарантована. 

4) Провід ШВВП 2х1,0 або 2х0,75

5) Вимикачі 

6) Зарядний пристрій для зарядки акумулятора. 

Власний досвід.

         Я купив акумулятор українського виробицтва ємністю 62 ампергодини і  чотири 12-вольтових світлодіодних світильники потужністю 6 ват. Вони являють собою алюмінієвий профіль з наклеєною усередині  профіля світлодіодною  стрічкою та закритий пластиковим розсіювачем, довжиною  1

 метр. Продаются також по 0,5 метра або 0,33 метра, потужністю 4,5 - 9 ват. 

При монтажі ОБОВ'ЯЗКОВО дотримуватися полярності підключення світильника, плюс і мінус не переплутати! 

          Отже, у мене 4 світильники по 6 ват. Силу струму у кожному світильнику можемо визначити, поділивши потужність на напругу:   6 ват : 12 вольт = 0.5  ампер. Всього 2 ампери.

          Повністю розряджати акумулятор небажано,  бо може вийти з ладу, краще не більш ніж на 70 відсотків.   Таким чином, при ємності акумулятора 62 ампергодини можемо використати  ємності  62*0,7=43,4 ампергодини.  

          Назвемо це умовно активною ємністю нашого акумулятора. Таким чином,  залежно від кількості одночасно включених світильників вони  будуть світити безперервно таку кількість годин: активну ємність ділимо на силу струму

-        4 світильники 43,4:2=21,7  години;

-        3 світильники 28,9 години;

-        2 світильники 43,4 години;

-        1 світильник 86,8 години.

          Запобіжник плавкий або автоматичний треба монтувати одразу біля акумулятора. Я поставив плавкий на 5 ампер.

          Схема має ось такий вигляд.



Акумулятор Mercurу y процесі зарядки від зарядного пристрою:



Зарядний пристрій автоматичний китайського виробництва з режимом відновлення несправних акумуляторів:






 

 



             Можна також придбати інвертор, який перетворює 12 вольт на 220, але вони досить дорогі і  будуть додаткові втрати енергії, бо коефіцієнт корисної дії інвертора у найкращому виконанні до 95%.  Окрім того, форма вихідного струму у більшості інверторів близька до прямокутної (меандра).  З таким струмом будуть працювати більшість побутових пристроїв, за винятком тих, до складу яких входять асинхронні двигуни, тобто холодильники, пральні машини, блендери і т.п.  Їм треба чиста синусоїда. Такі інвертори є, але їх вартість вас не порадує.   


Підтримайте, ставте лайк, якщо допоміг. Не зрозуміли - запитуйте, поясню. 

Коментарі