Як змінювався тиск газу в ході термодинамічного процесу, який зображено на графіку. Вкажіть точки в як буде найбільший та найменший тиск (дати графічне пояснення)




Давайте трішечки порозмишляємо. Згадаєм вид рівняння стану ідеального газу:

$PV=\nu RT$        (1)

де P, V, $\nu$, R, T - відповідно тиск газу, його об'єм, кількість газу у молях, універсальна газова стала, абсолютна температура газу. 

Нас запитують про тиск.  Що ж, якщо обидві частини рівняння (1) поділити на V, то ми отримаємо формулу залежності тиску від двох параметрів, а саме температури і об'єму.

$P=\nu R\frac{T}{V}$        (2)

Аналізуємо формулу (2).  Величини $\nu,\;R$ залишаються незмінними.   Якщо чисельник Т і знаменник V у формулі (2) будуть змінюватись (збільшуватись або зменшуватись) в однакову кількість разів, то тиск залишатиметься незмінним. Тобто це буде ізобаричний процес. Графіком такого процесу в координатах VT буде пряма лінія - ізобара. Кут нахилу цієї прямої відностно осі Т залежить від початкового тиску газу. 

Давайте проведемо дві ізобари так, щоби вони утворили дотичні прямі до нашого кругового процесу. 


Таким чином, тиск під час нашого кругового процесу буде мінятися у межах значень ізобар 1 і 2. 

Залишилось розібратись, яка саме межа з цих двох відповідає максимуму, а яка мінімуму. 

Звернемось знову до формули (2). 

У точці А порівняно з точкою В температура T  (чиседьник формули (2)) менша, а об'єм V (знаменник) більший.  Таким чином тиск Р у точці А найменший, а у точці В найбільший.   

Отже, на дільниці процесу від точки А до точки В тиск збільшується, а на дільниці від В до А зменшується.


Ваша подяка - коментар або лайк, вам не складно, а для мене важливо і приємно. Підтримайте, не пошкодуйте декілька секунд. Не зрозуміли - запитуйте, поясню. Потрібна допомога у розв'язанні задач з фізики - пишіть на ivankonosovskiy@gmail.com Допоможу безкоштовно.  

Коментарі