На рисунку зображено залежність температури t від часу для двох зразків, яким щосекунди передають однакову кількість теплоти. Який із цих зразків є кристалічним тілом, а який — аморфним? Чим різняться процеси перетворення цих тіл у рідину?



Відповідь: тіло 1 - кристалічне, тіло 2 аморфне. Процеси перетворення цих тіл у рідину відрізняються тим, що кристалічне тіло має на графіку ділянку, коли температура тіла не росте, незважаючи на те, що тіло отримує теплоту. Це пояснюється тим, що після досягнення кристалічним тілом температури плавлення вся теплова енергія витрачається не на подальше збільшення температури, а на руйнування кристалічної ршітки тіла, перетворення твердого кристалічного тіла в рідкий стан. Доки всі кристали не розтануть, температура не росте. 
На відміну від кристалічного тіла, аморфне тіло нагрівається і переходить у рідкий стан при постійному зростанні його температури. 

Ваша подяка - коментар або лайк, вам не складно, а для мене важливо і приємно. Не зрозуміли - запитуйте, поясню. Потрібна допомога у розв'язанні задач з фізики - пишіть на ivankonosovskiy@gmail.com Допоможу безкоштовно.  

Коментарі