На малюнку показано головну оптичну вісь лінзи ОО1, джерело світла S та його зображення S1. Визначити побудовою його розташування оптичного центра лінзи та її фокусів, вказавши тип лінзи та характер зображення.



Виходячи з аналізу малюнка,  можна дійти висновку, що маємо зображення зменшене і розташоване по ту саму сторону від лінзи, що й предмет.  Таке зображення дає розсіювальна лінза.  

Побудуємо хід променів. Знаючи, що зображення джерела світла міститься на промені, що проходить від джерела світла S через зображення Sі і оптичний центр лінзи проводимо промінь 1 до перетину з головною оптичною віссю ОО1.  Отримуємо місце розташування оптичного центра лінзи. Малюємо розсіювальну лінзу АА1.   Від джерела світла паралельно головній оптичній осі ОО1 малюємо промінь 2 до перетину з лінзою. Від цієї точки перетину через точку зображення S проводимо промінь 3. Точка його перетину з головною оптичною віссю OO1  дає нам розташування фокуса F. Другий фокус розташований симетрично першому відностно центра лінзи






Відповідь:  розташування оптичного центра лінзи та її фокусів знайдено побудовою ходу променів, лінза розсіювальна, зображення ждерела світла пряме уявне зменшене, розташоване з того самого боку від лінзи, що й саме джерело світла.

Ваш відгук, коментар або лайк дуже важливий для підтримки сайту. Не пошкодуйте 10 секунд свого часу. Не зрозуміли - запитуйте, поясню. Потрібна допомога - пишіть на ivankonosovskiy@gmail.com Допоможу безкоштовно  

Коментарі