На аркуш картону рівномірно насипані металеві ошурки. Цей аркуш вносять у магнітне поле. Якщо легенько постукати по картону, то ошурки розмістяться в ланцюжки в напрямку силових ліній поля. Для чого необхідно постукати по картону? Чому ошурки не просто орієнтуються по полю а з'єднуються в ланцюжки?


1)  необхідно постукати по картону для того, щоби ошурки ошурки могли трішки піднятися над картоном і вільно переміщатися під дією магнітного поля. Без цієї процедури (без постукування) ошурки утримуються силою тертя об поверхню картону. 
2)  ошурки не просто орієнтуються по полю а з'єднуються в ланцюжки, тому що металеві ошурки під дією зовнішнього магнітного поля набувають власного магнітного поля і взаємодіють з зовнішнім магнітним полем і  магнітними полями сусідніх ошурків. Їм доведеться повернутися і з'єднатися у ланцюжки вздовж силових ліній зовнішнього магнітного поля і відповідно північним полюсом одного ошурка до південного полюсу сусіднього.


Ваш відгук, коментар або лайк дуже важливий для підтримки сайту. Не пошкодуйте 10 секунд свого часу, щоб написати в коментар слово подяки. Вам не складно, а для мене важливо і приємно. Не зрозуміли - запитуйте, поясню. Потрібна допомога у розв'язанні задач з фізики - пишіть на ivankonosovskiy@gmail.com Допоможу безкоштовно  

Коментарі