Дві різні речовини однакової маси, взяті у твердому стані, нагрівають за однакових умов наведено графіки залежності температури цих речовин від часу нагрівання. Скориставшись рисунком, дайте відповіді на запитання. а) Якому процесу відповідає ділянка ВС графіка II? б) Для яких речовин побудовано графіки? в) Яка речовина має більшу питому теплоту плавлення? Обґрунтуйте свою відповідь.





Відповідь:  

а) ділянка ВС відповідає процесу плавлення, оскількі під час плавлення температура речовини не змінюється до повного розплавлення.

б) графік ІІ побудований для льоду, взятого при температурі мінус 30 градусів Цельсія. 
    графік І побудований для твердої речовини з температурою плавлення (а її ми визначили за графіком І, як температуру, що відповідає горизонтальній дільниці графіка І). Звернемось до таблиці температури плавлення речовин:

Таким чином, це нафталін. 
 
в) більшу питому теплоту плавлення має та речовина, у якої довжина горизонтальної ділянки графіка більша.  Чому? Тому що при однаковій масі речовин і при однаковій кількості отримуваної теплоти за одиницю часу більше теплоти отримає та речовина, яку нагрівали довше. Для розплавлення речовин однакової маси більше теплоти потрібно тій речовині, у якої питома теплота плавлення більша. Висновок: питома теплота плавлення льоду більша за питому теплоту плавлення нафталіну. 


Ваш відгук, коментар або лайк дуже важливий для підтримки сайту. Не пошкодуйте 10 секунд свого часу, щоб написати в коментар слово подяки. Вам не складно, а для мене важливо і приємно. Не зрозуміли - запитуйте, поясню. Потрібна допомога у розв'язанні задач з фізики - пишіть на ivankonosovskiy@gmail.com Допоможу безкоштовно  

Коментарі