Вологість повітря за температури 15°С дорівнює 45%. Знайдіть точку роси?​

Дано:
$t=15^{\circ}C$
$\phi=45\%$
Знайти:  $t_p$

Точка роси - це температура $t_2$, при якій наявна в одному кубометрі повітря при вказаній в умові температурі $t_1$  маса водяної пари  дорівнює густині насиченої пари для температури $t_2$

Спочатку визначимо масу водяної  пари при вказаній в умові температурі $t_1$.  Для цього у таблиці густини насиченої пари знайдемо значення густини насиченої пари при температурі 15°С  і  візьмемо від неї заданий в умові відсоток, отримаємо масу водяної пари в одному кубометрі повітря при заданих $t_1$ і $\phi$.

Як бачимо, для температури 15°С густина насиченої пари $\rho_0=12,8$ $\frac{г}{м^3}$

Це означає, що в одному кубометрі повітря при температурі 15°С максимально можлива маса водяної пари становить 12,8 грама. Більше "впарити" ще водяної пари не зможемо, як би не старались. 

Тепер візьмемо заданий відсоток вологості (це відносна вологість вимірюється у відсотках)  і отримаємо фактичну масу водяної пари в одному кубічному метрі повітря. 

$m=\rho_0*\frac{\phi}{100\%}=12,8*\frac{45\%}{100\%}=5,76$ г

Оскільки ми отримали масу пари в одному кубометрі, то це і є густина пари, саме вона вимірюється у грамах на метр кубічний. 

Тепер знаву звертаємося до таблиці густини насиченої пари. Шукаємо там значення густини близьке і трохи менше за 5,76.  Знайшли 5,60, що відповідає температурі 2°С. ось вона, точка роси.  Це означає, що при пониженні  температури до 2°С у повітря виявиться "зайва" волога, адже згідно з таблицею максимально при температурі 2°С  у кубометрі може вміститися 5,6 грама, а у нас 5,76 г. Ось зайва волога і сконденсується росою на навколишні предмети. 

Відповідь: точка роси 2°С

Ваш відгук, коментар або лайк дуже важливий для підтримки сайту. Не пошкодуйте 10 секунд свого часу. Не зрозуміли - запитуйте, поясню. Потрібна допомога - пишіть на ivankonosovskiy@gmail.com Допоможу безкоштовно  

Коментарі