Чому пляшка з газованою водою є джерелом небезпеки під час польоту на повітряній кулі?

           На пляшку з газованою водою із середини діє сила тиску газу, а іззовні діє сила атмосферного тиску повітря.
 
          Сила тиску визначається за формулою F=P*S$,  де Р - тиск, S - площа поверхні пляшки. 

          На землі, до підйому кулі на висоту,  рівнодійна  сил тиску іззовні і із середини  дорівнює нулю.  Але під час підйому на кожні 100 метрів атмосферний тиск падає приблизно на 1333 Па, при цьому внутрішній тиск газу у пляшці  залишається незмінним. У результаті рівнодійна сил внутрішнього і зовнішнього тиску на пляшку збільшується. При досягненні певної висоти  матеріал пляшки  може не витримати, пляшка вибухне і може травмувати.  

              Далі зробимо деякі розрахунки, але це просто для розуміння процесу, для відповіді на шкільні запитання краще це все, що далі, не  писати, щоб не лякати вчителів глибокими знаннями і аналітичним мисленням. 

              Можемо орієнтовно розрахувати силу тиску на скляну пляшку на висоті 1000 метрів.  Якщо вважати, що на землі тиск газованої води у пляшці дорівнює тиску атмосферному, то тиск усередині пляшки  на висоті 1000 метрів буде на 13330 Па більшим за зовнішній тиск. Пляшку можна приблизно вважати циліндром висотою 0,25 м і діаметром 0,066 м. Площа повної поверхні пляшки приблизно 0,059 $м^2$

          Таким чином сила тиску усередині пляшки на її внутрішню поверхню становитиме 
$13330*0,059\approx 786$ Н.   І це ми з вами не врахували, що усередині пляшки все-таки певний тиск газів був з самого початку. 
         А, між іншим, досліди показують, що коли ми відкриємо пляшку, прикрутимо манометр і потрусимо пляшку з газованою водою тиск газу піднімається на 29420 Па. Тепер додамо ще цей тиск до попередніх розрахунків. 
         Сила тиску усередині пляшки, яку потрусили на висоті 1000 метрів:

$F=(13330+29420)*0,059=2522,25$ H
 
Пляшка може вибухнути.

        


Ваш відгук, коментар або лайк дуже важливий для підтримки сайту. Не пошкодуйте 10 секунд свого часу. Не зрозуміли - запитуйте, поясню. Потрібна допомога - пишіть на ivankonosovskiy@gmail.com Допоможу безкоштовно  

Коментарі

Дописати коментар

Тут можна залишити коментар або звернення