Визначте розташування оптичного центра та фокусів лінзи, тип лінзи й тип зображення.


Для визначення центра та фокусів лінзи зробимо наступні дії.



1) Через точки S і S1 проводимо промінь 1. Точка О його перетину з головною оптичною віссю KN дає нам розташування оптичного центру лінзи, адже промінь, що проходить через оптичний центр лінзи не заломлюється. 

2) З точки S проводимо промінь 2 паралельно до головної оптичної осі до перетину з лінзою. Від цієї точки перетину проводимо промінь 3 до зображення S1. Точка перетину F променя 3 з головною оптичною віссю дає нам розташування фокуса, адже промінь який проходить від джерела світла паралельно головній оптичній осі, після заломлення у лінзі обов'язково проходить через фокус F. 

3) Другий фокус F розташовується симетрично першому.  Його також можна знайти, провівши промінь від S1 паралельно головній оптичній осі до перетину з лінзою і далі від цієї точки перетину до точки S (на малюнку ці промені показані зеленим кольором). Другий фокус знаходиться у точці, де наш зелений промінь перетинає головну оптичну вісь. 

   З аналізу ходу променів можемо зробити висновок, що це лінза збиральна.
 

Ваш відгук, коментар або лайк дуже важливий для підтримки сайту. Не пошкодуйте 10 секунд свого часу. Не зрозуміли - запитуйте, поясню. Потрібна допомога - пишіть на ivankonosovskiy@gmail.com Допоможу безкоштовно  

Коментарі