Публікації

Яка кількість теплоти виділиться при перетворенні 200 г водяної пари, взятої при температурі 100 градусів Цельсія на лід при температурі -30 градусів Цельсія?

При певному зміщенні від положення рівноваги кулька пружинного маятника має кінетичну енергію 10 мДж, потенціальна енергія пружини у цей же момент дорівнює 15 мДж. Визначте максимальну швидкість кульки, якщо маса тягарця дорівнює 100 г.

Швидкість поширення світла у склі дорівнює 2,0 ∙ 10^8 м/с. Пучок світла проходить із скла у повітря так, що кут падіння пучка на межу розділення дорівнює 30°. Який кут заломлення пучка?

Кулі, масою 500 г надали вертикальну максимальну швидкість 10 см/с. Визначте амплітуду коливань кулі, якщо жорсткість пружини = 200 Н/м.​

Радіохвилі, довжина яких 10 м переходять із вакууму в середовище, де швидкість іхнього розширення в 2 рази менше, ніж у вакуумі. Визначити частоту i довжину радіохвилі в цьому середовищі. Частоту записати в МГц без одиниць вимірювання, а потім через пробіл довжину хвилі числом без одиниць вимірювання

Поплавок на поверхні води здійснює 80 коливань за 32 с. Швидкість механічної хвилі, що поширюється від нього - 1.2 м/с. Визначте довжину хвилі, період та частоту коливань поплавка.

Рівняния коливань тіла має вигляд x=0,01*sin(0,25pi*t) Визначте амплітуду, період і частоту коливань тіла. Побудуйте графік залежності x = x(t)​

З човна що перебуває на відстані 100 м від берега, був скинутий якір. Через який проміжок часу хвиля від якоря досягне берега. Відстань між двома гребнями хвиль 2 м, а за 10 с хвилі 5 разів вдарились об борт човна.

Вантаж масою 3 кг рівномірно підіймають на пружині. Пружина при цьому видовжилася на 6 мм. Яким буде видовження пружини, якщо вантаж піднімати з прискоренням 2 м/с²?​

У океані довжина хвилі сягає 200 м, а її частота дорівнює 0,2 Гц. Визначити швидкість поширення таких хвиль.

Об нерухому кульку масою 20 г ударяється кулька 30 г, яка рухається зі швидкістю 5 м/с. Визначити швидкість руху кульок після удару. Удар був абсолютно упругим і центральним.

Тіло кинули під кутом до горизонту так, що дальність польоту виявилася максимально можливою за цієї початкової швидкості. Чому дорівнює дальність польоту, якщо максимальна висота, на яку піднімалося тіло, становить 5 м?

Візок разом з людиною рухається зі швидкістю 2 м/с. Через деякий час людина зістрибує з візка в напрямку руху візка зі швидкістю 6 м/с під кутом 30ْ до горизонту. З якою швидкістю продовжував рух візок і в якому напрямку, якщо маса візка 25 кг, а людини 50 кг

Від генератора з ЕРС 40 В та внутрішнім опором 0,04 Ом струм силою 200 A проходить по мідному проводу до місця електрозварювання. Визначити опір проводів.

У повітрі об'ємом 50 м³ міститься 0,61 кг водяної пари за температури 26°С. Якою є відносна вологість повітря в кухні, якщо густина насиченої водяної пари за температури 26°С дорівнює 24,4 г/м³?

Довжина хвилі світла синього кольору у вакуумі - 480 нм. Визначте частоту цієї хвилі.

Скільки часу тривало гальмування автомобіля, який їхав зі швидкістю 90 км/год, по горизонтальній ділянці шляху, якщо коефіцієнт тертя дорівнює 0,5? Прискорення вільного падіння вважайте 10 м/с^2. Відповідь запишіть у с

Електричне поле в гліцерині створене точковим зарядом 0,9*10^-6 Кл. Знайти пізницю потенціалів між точками, які знаходяться на відстані від заряду 3*10^-2 м і 1,2*10^-1 м. Яка робота здійснюється при переміщенні між цими точками заряду 5,0*10^-10 Кл

Два електричних заряди кожний по 5,0*10^-6 Кл знаходяться у керосині на відстані 10 см один від одного. Знайти силу їх взаємодії.

Із пневматичної рушниці стріляють по коробці, яка лежить на столі. Куля масою 1 г, яка летить зі швидкістю 150 м/с, пробиває коробку і вилітає зі швидкістю, вдвічі меншою. Маса коробки 50 г. Визначте коефіцієнт тертя між столом та коробкою, якщо коробка ковзала по столу до зупинки 25 см

Хлопчик рівноприскорено спускається з гори на санчатах під кутом 30 градусів до горизонту. З яким прискоренням рухаються санчата, якщо коефіцієнт тертя 0,01

Двигун потужністю 36 кВт за 6 год роботи втратив 60 л гасу. Який ККД двигуна? Питома теплота згоряння гасу 46 МДж/кг.

Оловʼяний брусок обʼємом 150 см куб і свинцевий брусок обʼємом 350 см куб розплавили та зробили сплав. Яка густина сплаву?

Два непружні тіла масами 2 кг і 6 кг рухаються назустріч одне одному зі швидкістю 2 м/с кожне. Визначте модуль і напрямок швидкості тіл після їх зіткнення?

На малюнку зображено графік залежності швидкості від часу для деякого тіла. Визначте за графіком, як рухається тіло на ділянках: CD, BC

За графіком залежності шляху від часу для рівномірного руху визначте швидкість руху тіла. Відповідь подайте в м/с і км/год

Тягар здійснює на пружині А вертикальні коливання з частотою 1,5 Гц. Якою буде частота коливань, якщо підвісити два такі самі тягарі до пружини Б, жорсткість якої у 5 разів більша від жорсткості пружини А

У початковий момент часу тіло перебувало в точці O з координатами x0 = 2 ; y0 = 3. Через певний проміжок часу тіло перемістилось у точку N з координатами x = 2 ; y = −3. Знайди переміщення даного тіла. Переміщення дорівнює одиничним відрізкам. Чи можна, використовуючи дані задачі, знайти шлях, пройдений тілом?

Струм силою 2 А проходить через розчин мідного купоросу. При цьому на катоді виділяється 320 мг міді. Скільки часу проходив струм?

Спортсмен масою 60 кг біжить зі швидкістю 9 м/с та стрибає на візок масою 240 кг, який рухається зі швидкістю 12 м/с йому назустріч. З якою швидкістю котиться візок зі спортсменом?

На малюнку зображено схему ділянки АВ електричного кола. Усі опори однакові й дорівнюють по 2 Ом. Визначити розподіл струмів та напруг. U_ab=50 Вольт.

Частинки рухаються назустріч одна одній зі швидкістю 0,9с. Визначте їх відносну швидкість.

Два тіла рухаються відносно нерухомого спостерігача рівномірно і прямолінійно у протилежних напрямках зі швидкостями 0,8с та -0,5с. Визначте відносні швидкості цих тіл за класичним і релятивістським співвідношенням.

Тіло рухається відносно рухомої системи відліку зі швидкістю 0,2с, а відносно нерухомої - зі швидкістю 0,8с. З якою швидкістю рухається система відліку відносно нерухомої системи?

Самостійна робота № 22. Рух під дією кількох сил. Похила площина. Задачі 5-7.

Самостійна робота № 22. Рух під дією кількох сил. Похила площина.

Для сріблення 20 корпусів годинників струм 2 А пропускали крізь розчин солі срібла протягом 4 год. Визначте товщину шару срібла, якщо площа поверхні одного корпусу 15 см^2. Густина срібла 10500 кг/м^3.

Потяг рухається зі швидкістю 54 км/годину. Потужність двигуна 3000 кВт. Коефіцієнт опору 0,004. Знайти масу потягу.

Спалах у фотоапаратах працює з допомогою конденсаторів. Якщо ємність конденсатора 660 мкФ при напрузі 330 В, скільки електричної енергії накопичує такий конденсатор? Яка вихідна потужність спалаху, якщо майже вся ця енергія виділяється за 1,0 мс у вигляді спалаху світла?

Визначте за графіком амплітудне значення сили струму, період і частоту. Запишіть рівняння залежності сили струму від часу.

Коли підвішений на пружині тягарець коливається у вертикальному напрямку, його висота над столом змінюється від 5 до 15 см. За 1 хв тягарець проходить шлях 6 м. визначте частоту коливань , вважаючи їх незатухаючими

Лаборарторна робота №4. Вимірювання періоду обертання та обертової частоти. Творче завдання.